Wat zijn de langstlevende dieren op aarde?

18 Oct Door Onshuisdier.nl

Als je geïnteresseerd bent in de langstlevende dieren op aarde, ben je hier op de juiste plek! In deze blog onderzoeken we de top 10 langst levende dieren ter wereld en wat ze zo speciaal maakt. Van de sponzen van de zee tot de schildpadden van de woestijn, we zullen elk dier op onze lijst bekijken en waarom ze worden beschouwd als de langstlevende in het dierenrijk. Dus lees verder en maak je klaar om enkele fascinerende feiten te leren over enkele van de langstlevende dieren op aarde!

Top 10 langst levende dieren op aarde

1. Groenlandse walvis: mogelijk 200+ jaar oud

De Groenlandse walvis is een van de grootste dieren op aarde en kan mogelijk tot 200 jaar oud worden. Deze vriendelijke reuzen voeden zich voornamelijk met plankton, wat betekent dat ze een geweldige waterkwaliteit hebben en kunnen gedijen in vervuilde omgevingen. In feite is de Groenlandse walvis geclassificeerd als een bedreigde diersoort, maar met de juiste beschermingsmaatregelen zou hun populatie in de toekomst aanzienlijk kunnen toenemen. Dankzij deze geweldige wezens kunnen we meer leren over hoe onze omgeving werkt en wat er moet gebeuren om ons allemaal samen te laten overleven!

2. Rougheye rockfish: 200+ jaar oude

Rougheye rockfish zijn verbazingwekkend lang levende wezens die wel 200 jaar oud kunnen worden! Deze vis heeft een levensduur die 6 keer langer is dan de gemiddelde mens en is beter bestand tegen ruwe omgevingen en straling dan de meeste dieren. Hun schubben helpen hen de schadelijke effecten van straling en koude temperaturen te weerstaan, waardoor ze het perfecte dier zijn om in plaatsen als Fukushima Daiichi te leven. Ze kunnen ook overleven door bacteriën en plankton te eten die andere dieren niet gemakkelijk kunnen verteren. Verbazingwekkend genoeg is de ruwoog-rotsvis het langst levende dier op aarde - 200+ jaar oud!

3. Zoetwaterparel Mossel: 250+ jaar oud

Er zijn een aantal echt langlevende dieren! Enkele van de langstlevende zijn de zoetwaterparel mossel (die tot 250 jaar kan leven), de Groenlandse walvis (meer dan 200 jaar oud) en de schildpad (die tot 150 jaar kan leven). Interessant is dat de olifant het enige niet-giftige dier op deze lijst is - en hij leeft gemiddeld ongeveer 60 jaar. Dit geeft het een voordeel in vergelijking met andere roofdieren zoals leeuwen en tijgers, die meestal een levensduur hebben van ongeveer 25-30 jaar.

4. Groenlandse haai: 272+ jaar oud

De Groenlandse haai is een van de oudste nog levende gewervelde dieren op aarde en wordt geschat op ongeveer 272 jaar oud! Deze gigantische vis kan tot 2500 pond wegen en heeft een lange levensduur - meestal meer dan 50 jaar. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit vis, maar het is bekend dat de Groenlandse haai ook andere dieren eet. Ondanks zijn leeftijd vormt dit dier echter nog steeds een grote bedreiging voor de menselijke populaties vanwege zijn enorme omvang en kracht.

5. Tubeworm: meer dan 300 jaar oude

Tubeworms worden al lang beschouwd als de langstlevende dieren op aarde. Sommige exemplaren kunnen 300 jaar leven, en zelfs 400 jaar is niet uitgesloten! Het zijn ongelooflijk sterke wezens die veel veranderingen in het milieu kunnen overleven - van droogte tot overstromingen. Hun levensduur heeft ook veel te maken met hun dieet - ze eten regenwormen die hen op hun beurt helpen om op lange termijn te overleven. Afgezien van deze drie wormen, zijn er nog veel meer die de lijst maken op verschillende leeftijden en lengtes van het leven. Dus als je op zoek bent naar een dier dat nog een hele tijd in de buurt blijft, dan zijn kokerwormen misschien wel de beste keuze!

6. Ocean quahog clam: 500+ jaar oud

Ocean quahog clams zijn een soort clam die tot 500 jaar kan leven. Ze hebben een stevige buitenschaal waardoor ze bestand zijn tegen veranderingen in het milieu en overleven in moeilijke omstandigheden. Sommige mensen beschouwen ze zelfs als de ultieme "langlevende" voedselbron! Ocean Quahog Clams zijn een uitstekende voedselbron voor mensen en andere dieren, maar ook gewild door hobbyisten en commerciële vissers. Hun vlees wordt vaak gebruikt in visgerechten of verwerkt tot chowder of clam chowder.

7. Zwart koraal: meer dan 4.000 jaar oud

Zwart koraal is een zeedier dat wel 4.000 jaar oud kan worden. Het heeft de langste levensduur van alle zoogdieren op aarde! Verder het vogelbekdier - een Australisch dier dat wel 25 jaar zonder voedsel of water kan! - en gorilla's leven ook vrij lang, gemiddeld zo'n 40 tot 50 jaar!

8. Glazen spons: meer dan 10.000 jaar oud

Als u op zoek bent naar een dier dat gemakkelijk de levensduur van een mens kan overleven, zijn glazen sponzen misschien wel de perfecte keuze. Met een levensduur tot 10.000 jaar staan ​​deze wezens absoluut aan de top van de levensduur kaart. Wat maakt glazen sponzen zo speciaal? Afgezien van hun lange levensduur, hebben ze ook het vermogen om bederf te weerstaan ​​- iets wat de meeste andere dieren niet kunnen. Dit maakt ze ideale kandidaten voor langetermijn conservering studies, aangezien wetenschappers specimens kunnen bestuderen zonder bang te hoeven zijn dat ze in de loop van de tijd verslechteren. Hoewel je misschien niet bekend bent met glazen sponzen bijnaam, is het belangrijk om over hen te weten en hun plaats in de geschiedenis te overwegen wanneer je het hebt over de langst levende wezens op aarde!

9. Turritopsis dohrnii: potentieel onsterfelijk

Of je het nu hebt over de kwal die meer dan duizend jaar kan leven, de octopus die mogelijk wel 100 jaar kan leven, of de olifant die ongeveer 60 tot 70 jaar kan leven - deze wezens zijn het levende bewijs dat leeftijd slechts een getal is! En als leeftijd slechts een getal is, dan is er geen reden waarom mensen niet zouden volgen. Toegegeven, de levensverwachting verschilt van persoon tot persoon en zelfs van soort tot soort. Maar zolang u uw hele leven gezond en actief blijft - op elke leeftijd - zou u in goede vorm moeten zijn.

Conclusie

We hebben een lijst samengesteld met de top 10 langst levende dieren op aarde, dus zorg ervoor dat je hem bekijkt als je nieuwsgierig bent naar de langstlevende wezens op aarde! Van schildpadden tot Groenlandse walvissen, deze dieren hebben vele anderen overleefd en kunnen ons veel leren over een lang leven en de kracht van het menselijk lichaam.