Met deze tips geen rondslingerende haren meer van je huisdier

10 Feb Door Onshuisdier.nl

We houden allemaal heel erg veel van onze huisdieren. We krijgen er veel liefde en genegenheid van en geven dat ook terug. Het hebben van huisdieren kent helaas ook nadelen: een van de grootste nadelen is dat huisdieren verharen en dat deze haren verspreid worden door heel je huis. Het verharen van je huisdier kan een grote ergernis zijn. Natuurlijk valt daar wel het een en ander aan te doen.

Honden- en kattenharen op kleding en bekleding

Je huisdier leeft samen met jou in een huis en ligt op schoot of op dezelfde meubels als waar jij je avonden op doorbrengt. De haren van je hond of kat blijven ook hierop achter. Je kunt natuurlijk met enige regelmaat de stofzuiger pakken en je meubelen ontdoen van haren, al kunnen deze wel heel hardnekkig zijn en zeer lastig te verwijderen, maar op kleding en dan met name zwarte kleding wordt zijn daar weer andere trucjes voor nodig.

Hoe verwijder je honden- en kattenharen van kleding en bekleding?

Het grootste gedeelte haren kun je van je meubelen afkrijgen door de stofzuiger te gebruiken. Er bestaan zelfs speciale stofzuigers voor wanneer je huisdieren hebt. Deze stofzuigers hebben dan speciale mondstukjes en een speciale zuigmond en zijn wat krachtiger qua zuigkracht. Haren van kleding halen kun je ouderwets doen met een stuk tape. Je plakt de tape dan op het deel waar je haren weg wilt halen. Bij het weghalen van de tape blijven de haren achter op de tape. Natuurlijk werkt dit minder goed als er wat meer haren op de kleding zitten.

Een kledingborstel prima om je kleding te ontdoen van haren

Je kunt dan ook een speciale kledingborstel gebruiken. Veeg hiermee over de kleding, en de haren blijven achter op de borstel. Een kledingborstel is meestal voor een redelijk klein bedrag aan te schaffen en gaat heel erg lang mee.

Een raamwisser, ook een heel goed hulpmiddel

Wat ook een goed hulpmiddel kan zijn is een raamwisser, en dat is in dit geval dan niet om de ramen te zemen. Maak de raamwisser vochtig en ga hiermee over je bekleding. De haren blijven dan achter op de raamwisser. Uiteraard is het niet mogelijk om alle haren hiermee weg te krijgen, maar een groot deel moet toch wel lukken.

Valt er zelf nog iets te doen aan overmatig haarverlies van je hond of kat?

Ja, er valt zeker nog wel iets te doen aan overmatig haarverlies van je hond of kat. Veel mensen denken dat met enige regelmaat borstelen en kammen een goede oplossing kan zijn. Dit is echter niet het geval. Het is juist eerder aan te raden om zo min mogelijk te kammen en te borstelen en om de vacht zelf in een natuurlijke cyclus de verharing te laten regelen. Wat wel kan helpen is een goede wasbeurt, nu is dat bij een hond wel redelijk haalbaar, maar bij een kat wordt dat een ander verhaal. Bij het wassen van je hond worden de oude haren zwaar en komen die los bij het föhnen, waardoor je hond ontdaan is van de oude haren en het haarverlies als vanzelf ook minder wordt.

Kan voeding een rol spelen in de verharing van mijn hond of kat?

Ja, voeding kan zeker een rol spelen in de hoeveelheid haren die je hond of kat verliest. Een goede vachtconditie voorkomt dat je hond of kat overmatig veel haar verliest. Een goede vachtconditie kan mede gecreëerd worden door een goede voeding. Naast minder haarverlies bereik je met dit puntje ook nog andere voordelen, namelijk dat je hond of kat er gezonder uit zal zien als dat hij ooit heeft gedaan. Men gaat immers te allen tijde eerst op het uiterlijk af. Dat is dus een win win situatie, zeg nou zelf, we willen toch allemaal dat onze huisdieren er picobello uitzien?

Een extra meestal vergeten oorzaak van haarverlies

Een extra oorzaak, die vaak vergeten wordt, van overmatig haarverlies bij je hond of kat is vlooien. Wanneer je hond of kat last heeft van vlooien, dan komt de huid en de vacht daardoor in slechtere conditie. Je hond of kat krabt met enige regelmaat, op dat moment verliest hij tegelijkertijd ook haren. Het is dus heel erg van belang om de juiste en ook tijdige behandeling in te zetten tegen vlooien.

Waarom is het zo lastig om honden- en kattenharen van je kleding en bekleding te krijgen?

Honden- en kattenharen zijn lastig om van je kleding en bekleding te krijgen omdat de haren zich hechten aan de stoffen die gebruikt worden voor de spullen in je huis. Om ze toch weg te krijgen moeten ze stevig worden vastgepakt, dit kun je doen met tape of een borstel zoals eerder beschreven. Een stofzuiger met een goede zuigkracht, ook eerder genoemd, kan ook een optie zijn.  Er zijn verschillende stofzuigers die hiervoor geschikt zijn op de markt. Uiteindelijk is natuurlijk de hoofdreden van de aanwezigheid van honden- en kattenharen in huis dat wij als baasjes graag willen dat het huisdier een zo groot mogelijk aandeel heeft in ons gezin. Knuffelen en lekker dicht bij elkaar liggen horen daar dan ook zeker bij. Een dier kan immers ook troost bieden.

Bestaan er huisdieren die weinig tot geen haren loslaten?

Er bestaan wel degelijk honden en katten die weinig tot geen haren loslaten. Een labradoodle is bijvoorbeeld een hondenras wat helemaal geen haren loslaat. Een kortharige hond laat ook op een andere manier haren los als een langer behaarde hond. Een naaktkat is een voorbeeld van een kat waarbij je geen last zal hebben van haarverlies, om de simpele reden dat die überhaupt geen haar heeft. Nu is het natuurlijk wel zo dat er meestal geen huisdier wordt uitgezocht op de hoeveelheid haar die het huisdier verliest, maar mocht het extra van belang zijn door allergie of andere aandoeningen waarbij de hoeveelheid haar in huis een belangrijk punt kan zijn, dan is het een goed idee om hier rekening mee te houden.