Mag je je overleden huisdier in de achtertuin begraven?

13 Jul Door Onshuisdier.nl

Een overleden huisdier wil je waarschijnlijk het liefst dicht bij je houden en je denkt eraan om hem of haar in je achtertuin te begraven. Maar mag dit wel? Zo ja, welke eisen worden hieraan gesteld? En wat zijn eventuele andere opties voor je overleden huisdier?

 

Overleden huisdier begraven in eigen tuin

Je mag je huisdier zoals hond, kat, konijn of cavia in je eigen tuin begraven, mits de grond van jou is. Als je een koophuis hebt is de grond van jou en is het geen probleem om je huisdier in je tuin te begraven. Dit geldt dus niet voor mensen die in een huurhuis wonen. Er zitten wel een aantal eisen aan het begraven van een huisdier in je tuin:

 

  • Het overleden huisdier moet minsten 75 centimeter diep begraven worden
  • Het dier mag niet begraven worden in plastic of ander materiaal wat niet afgebroken kan worden, want dit is slecht voor het milieu en de grond. Kies om deze reden voor een kartonnen doos of iets anders wat afbreekbaar is
  • Het beste is om te markeren waar het huisdier ligt zodat je dit altijd gemakkelijk terug kunt vinden

 

Bepaalde dieren vallen niet onder huisdieren en mogen niet in de tuin begraven worden. Het gaat hierom kippen, schapen, hangbuikzwijntjes en paarden. Deze hobbydieren vallen onder landbouwhuisdieren en hiervoor gelden andere regels.

 

Je huisdier begraven in het bos, langs het water of een andere openbare plek

Het is verboden om een huisdier op een openbare plek te begraven en hiervoor kun je een flink boete krijgen die kan oplopen tot €900,00.

 

Je overleden huisdieren begraven op een dierenbegraafplaats

Er zijn tegenwoordig tal van dierenbegraafplaatsen waar jij je huisdier kunt begraven. Niet elke gemeente heeft een dierenbegraafplaats dus het kan zijn dat dat je op zoek moet gaan naar een andere gemeente of woonplaats. Er zijn vaak verschillende opties voor het begraven: in een doosje, mandje of dekentje en je kunt kiezen voor een mooi monument.

 

Je overleden hond of kat laten cremeren

Je kunt je huisdier laten cremeren in een crematorium speciaal voor dieren. Na het cremeren kun je ervoor kiezen om de as achter te laten bij het crematorium of het mee te nemen naar huis. De as wordt bewaard in een standaard urn, maar je kunt ook kiezen voor een andere mooie urn die je zelf regelt. Er is een website die ontelbare mooie (dieren) urnen verkoopt. Wil je hier urnen kopen?

 

Overleden dier afgeven bij de dierenarts of gemeente

Als je niets voelt bij het idee van het begraven of cremeren van je huisdier dan kun je er ook voor kiezen om je overleden dier af te geven bij de dierenarts of gemeente. Het dier zal worden opgehaald door een speciaal bedrijf en zij zorgen ervoor dat dieren op grootschalige wijze worden verwerkt en verbrand.